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  1. 国立国語研究所論集
  2. 第16号

相互作用によるオノマトペの使用 : 乳製品の試食会を例にして

https://doi.org/10.15084/00001609
https://doi.org/10.15084/00001609
39f08911-fb9e-4f4e-ad4c-dbf17659e5cc
名前 / ファイル ライセンス アクション
papers1605.pdf papers1605.pdf (1.1 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2018-10-24
タイトル
タイトル 相互作用によるオノマトペの使用 : 乳製品の試食会を例にして
タイトル
言語 en
タイトル On the Use of Onomatopoeia in Interaction : Examples from Japanese Dairy Taster Brunches
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 オノマトペ
キーワード
主題Scheme Other
主題 食感
キーワード
主題Scheme Other
主題 食べ物
キーワード
主題Scheme Other
主題 評価
キーワード
主題Scheme Other
主題 オノマトペのネットワーク
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 onomatopoeia
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 texture
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 evaluation
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 onomatopoeia network
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15084/00001609
ID登録タイプ JaLC
著者 ザトラウスキー, ポリー

× ザトラウスキー, ポリー

WEKO 5983

ザトラウスキー, ポリー

Search repository
SZATROWSKI, Polly

× SZATROWSKI, Polly

WEKO 5984

en SZATROWSKI, Polly

Search repository
著者所属
内容記述タイプ Other
内容記述 ミネソタ大学
著者所属(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 University of Minnesota
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 オノマトペが試食会のコーパスでどのように用いられているのかを考察する。試食会の参加者は 3種類ずつの乳製品を対照しながら最初は見た目で色や触感を描写・評価し,次に匂いから特定しようとし,食べ始めてからは味覚と触覚で味,食感等を描写,評価する。相互作用の中で五感と関連させながら,評価・描写の場合は,複数のオノマトペの候補を繰り出す過程が,特定や評価の場合は,オノマトペによる根拠づけが見られた。オノマトペを含む発話の後,同意,不同意,他のオノマトペの提示等の発話連鎖や言葉(オノマトペ)探しからオノマトペのネットワーク性が明らかになった。オノマトペは,参加者が言語・非言語行動を通じて,変化していく食べ物に対する感覚的体験を,一瞬一瞬共有,モニターしながら精密化するのに重要な役割を果たすと考えられる。
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 This paper investigates how onomatopoeia was used in a Dairy Taster Brunch corpus. While contrasting three dairy foods/drinks at a time, the Taster Brunch participants first used sight to assess (describe) the color and texture of the foods/drinks, next, smell to identify them, and then, touch and taste to describe and evaluate the flavor, texture, etc. while consuming them. In the interaction based on their five senses, they assessed (described) the foods/drinks by offering a multiple of onomatopoetic expressions, and used onomatopoeia to justify their identifications and evaluations. Utterance sequences consisting of utterances containing onomatopoeia followed by agreement, disagreement, and presentation of other onomatopoeia, and word (onomatopoeia) searches revealed the network-based character of Japanese onomatopoeia. Onomatopoeia played a significant role in refining the sensory food experiences that participants shared, monitored, and adjusted moment by moment through their language and body movements.
出版者
出版者 国立国語研究所
書誌情報 国立国語研究所論集
en : NINJAL Research Papers

号 16, p. 77-106, 発行日 2018-10
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2186-134X
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2186-1358
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12536262
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 15:22:49.577833
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